Hasznosítsd újra!

Hogyan képes egy 4 tagú család (plusz egy kutya) 1 év alatt csupán annyi szemetet termelni, ami elfér egy kis salsa szószos üvegben? A zero waste életmód 5+1 alapelvét (5+1 R) követve. Ezek közül már bemutattunk Nektek hármat, most viszont lerántjuk a leplet a 4. R-ről, a legnépszerűbbről, azaz az újrahasznosításról!

4. Recycle! (Hasznosítsd újra!)

Népszerűségével ellentétben meglepő lehet, de nem véletlenül került a 4. helyre a visszautasítás (refuse), a fogyasztás csökkentése (reduce) és az újrahasználat (reuse) után az újrahasznosítás. Ha már végképp nem tudjuk elkerülni, hogy hulladék keletkezzen háztartásunkban, lehetőleg gyűjtsük szelektíven, amit csak tudunk!

Először is nézzünk utána, hogy településünkön, milyen szelektív hulladékgyűjtési szabályozás van érvényben, milyen módon szállítják el az általunk összegyűjtött szelektívet. Sok helyen már lakossági szelektív hulladékszállítás is elérhető, előre meghatározott időpontokban, amiket legtöbbször a település honlapján közzé is szoktak tenni. Nagyon sok helyen az országban szelektív hulladékgyűjtő szigetek, vagy konténerek is rendelkezésünkre állnak.

Miket gyűjtsünk szelektíven?
Műanyag

A műanyag egy gyűjtőnév. Olyan elnevezés, mintha csak azt mondanánk, hogy fém. Fém és fém között is lényeges különbségek tapasztalhatóak. Nem ugyanolyan a réz, a vas, az alumínium. Ugyanúgy ahogy a PVC, a bakelit, a polipropilén, a polietilén és a polietilén-tereftalát azaz a PET sem. És még sorolhatnánk a további típusukat. Ezek szerkezetükben, gyártásukban és a felhasználási területükben is mind-mind különböznek. Amiben viszont megegyeznek, az hogy mind mesterséges úton előállított anyagok. Mű-anyagok. Szerencsénkre nem is kell megjegyeznünk és szakértőnek lennünk ahhoz, hogy mi kerülhet a szelektív hulladékgyűjtőbe, mert a gyártók a csomagolóanyagok alján feltüntetnek vagy számokat, vagy recycling jelbe írt betűkombinációkat. Ha csak számokat látunk, nyugodtan mehet a szelektívbe az 1, 2, 3, és 5 számozású. De ide mehetnek a PET palackok (laposra taposva), samponos flakonok, az egyszerhasználatos zacskók, szatyrok is. A kupakokat pedig gyűjtsük külön és tegyük az erre kijelölt gyűjtőkbe!

Üveg

Az üveg egy olyan anyag, amit végtelenszer újra lehet hasznosítani, úgy hogy nem romlik a minősége. Miután megolvasztják és kiöntik, ugyanolyan jó minőségű szörpös, vagy sörös üveg lehet belőle, mint amilyen volt. Még akkor is, ha a 150. ilyen kört is teszi meg. De mielőtt kidobnánk, jusson eszünkbe, hogy vissza is tudjuk váltani és még sokáig be tudja majd ugyanazt a funkciót tölteni. Ha pedig a szelektív hulladékgyűjtőbe visszük, arra figyeljünk csak, hogy ha külön tároló van a fehér és a színes üvegnek, akkor a megfelelő helyre tegyük! Ide kerülhetnek a szörpös, sörös, boros és befőttes üvegek is.

Fém

Az üveghez hasonlóan a fém is egy olyan anyag, amit végtelenszer újra tudnak hasznosítani, minőségromlás nélkül. A leggyakoribb fém hulladékok az energiaitalos, sörös és konzerv  dobozok. Ezek mind szelektíven gyűjthetők.

Papír

Ha már csomagolással ellátott terméket választunk, lehetőleg válasszunk olyat, ami papír csomagolással rendelkezik. Kevésbé környezetszennyező, mint a műanyag csomagolás. Keressünk olyat, ami újrahasznosított papírból, vagy felelős erdőgazdálkodásból származó fák felhasználásából készült. Utóbbit FSC védjegynek nevezik. Szelektívbe mehet a karton, a hullámkarton, fénymásolópapír és minden olyan papír, ami szennyeződéstől mentes. Igen, sajnos a használt papír zsebkendő és az olajos pizzásdoboz sem. Ezeket ugyanis nem tudják újrahasznosítani. Viszont a pizzásdobozt tudjuk komposztálni is!

Élelmiszer

Az élelmiszer pazarlás komoly probléma. Becslések szerint a világ élelmiszer-termelésének harmadát nem fogyasztjuk el. Így elpazaroljuk az előállításukhoz elhasznált energiát, vizet és szállítási kapacitásokat. Háztartási hulladékaink akár 45 %-a is lehet élelmiszer. Ezek nagy része komposztálható. Pl, a zöldség- és gyümölcshéjak, a tojáshéj, de az olajos pizzás doboz is ide kerülhet apró darabokban. A főtt vagy sült ételek maradékait viszont gyűjtsük külön! Biogázüzemekben metánt tudnak előállítani belőle, amivel fűteni is lehet.  

Használt sütőolaj

Nehogy leöntsük a lefolyóba, mert az nagyon környezetkárosító! Helyette inkább gyűjtsük külön és erre kijelölt gyűjtőedényekbe, benzinkutakon, vagy akár már áruházakban is leadhatjuk. Némely áruházban még fizetnek is érte!

Műszaki cikkek

Sok műszaki cikk, (pl telefonok, monitorok, laptopok, stb.) tartalmaz, ritka földfémeket, amiknek a bányászata nagyon veszélyes és költséges. És ahogy a neve is utal rá, kevés található belőle a Földön. Régi, nem használt telefonjainknak is találhatunk gyüjtőpontokat. Műszaki áruházakban, hulladékudvarokban is leadhatjuk és így visszakerülhetnek a körforgásba. 

Ruha

Nem használt, vagy már selejtezésre szánt ruhadarabjainkat használhatjuk törlőrongynak is. El is adományozhatjuk őket adományboltoknak, szociális intézményeknek, ahol új gazdára lelhetnek. De ha úgy ítéljük meg, hogy már senki nem hordaná szívesen és nem akarjuk törlőrongynak sem használni, akkor tegyük az erre kijelölt gyűjtőedényekbe. 

Veszélyes hulladék

Veszélyes hulladéknak minősülnek a megmaradt és fel nem használt festékek, lejárt kozmetikumok, lejárt gyógyszerek is. Ezeket leadhatjuk azokon a helyeken is, ahol forgalmazzák (pl. a gyógyszereket és csomagolásukat a gyógyszertárakban vagy drogériákban is átveszik) vagy a hulladékudvarokban is. De a lemerült alkáli elemek is veszélyes hulladéknak minősülnek. Ezeknek sok helyen már találunk külön elemgyűjtő edényeket.

Mi az amit nem tudunk szelektíven gyűjteni?

CD-k, DVD-k, eldobható használt pelenkák, koszos szatyrok, zacskók, hungarocell, polisztirol habtálca (elviteles dobozok éttermekből), csipszes zacskók, csokipapírok, PVC-csövek és a vegyes összetételű, szét nem választható anyagok.

És bár pazarlásnak tűnhet, de az ételmaradékos műanyagokat, fémeket és üvegeket öblítsük ki mielőtt szelektáljuk! Ugyan vizet használunk, de Magyarországon (sok más országhoz hasonlóan) tisztán, kiöblítve kell az otthoni, vagy a gyűjtüszigeteken lévő szelektív tárolókba dobni a műanyagot, üveget és fémet. A hulladékhasznosító létesítményekben sajnos az egész tartály kikerülhet a válogatási-feldolgozási folyamatból, ha szennyezést találnak benne, és küldik is egyből a hulladékégetőbe, vagy a szeméttelepre. Vagyis feleslegesen gyűjtöttük. De túlzásokba sem kell esni, nem kell ragyognia annak a tejfölös- vagy joghurtos pohárnak, elég ha jól ki van öblítve!

Maradjatok velünk, mert a folytatásban eloszlatjuk a komposztálással kapcsolatos tévhiteket!

Hasonló cikkek

Visszavárunk!

A tél beköszöntével Ökocentrumunk is rövid időre – december 22. és január 12. – között bezárja kapuit. Január 13-tól visszavárunk Titeket.

Tovább olvasom »

Adventi Geri kereső program

Hétvégén ünnepi hangulatba borul az Ökocentrum és izgalmas programmal készülünk kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Tarts velünk december 9-én szombaton a Gerenday Kertben, ahol az elrejtőzött téli figurák már várnak Rád! A Keress meg…! játékunk után pedig együtt készítünk adventi díszeket.

Tovább olvasom »