Öko élményórák

Iskolai falakon kívül, élményfalakon belül. Körbevesz bennünket az interaktív, színes, látványos közeg, egy téma a fókuszban! Járjuk együtt körbe a fenntarthatóság és a környezetvédelem legkülönbözőbb kérdésköreit a Zöld Jövő Kiállítás szakszerű ismertetése, csoportos vezetett foglalkozás és nagymozi-élmény segítségével! Úgy gondoljuk, így igazán megragad minden gyermekben a legfontosabb tudnivaló, és nyitott lesz, hogy még jobban megismerje környezetét!

Tematikáink:
  • Hulladék szakértők leszünk!
  • A víz drága kincs
  • Neked van még energiád?
  • Modern mobilitás
  • Botanikus KERTelj!
  • Az őskrokodil nyomában

Az élményprogram három színtéren valósul meg. Az egyik pillért az állandó alapkiállítás és annak ismeretanyaga képezi, a másodikat a 4K filmvetítés adja, a harmadik pillért pedig az interaktív foglalkozás, gyakorlatias bemutatók, kísérletek teszik egésszé. Egy komplex, átfogó tudásanyagot állítottunk össze környezeti témákban szaktanárok bevonásával. A gyerekek az életkoruknak megfelelő legoptimálisabb ismeretanyagot kapják mind nyelvezet szerint, mind tartalmilag élményszerű környezetben!

Hulladékszakértők leszünk!

Kiállításunk megtekintésekor különös fókuszt kap a környezetbarát, hulladékmentes viselkedés bemutatása, majd játékos keretek között megismerkedünk a hulladékok fajtáival, kezelési módjaikkal, trükköket, tippeket adunk mindennapi élet szemétkéréseihez, lezárásként pedig kisfilmekkel érzékenyítjük a gyermekeket a téma iránt. 80perces program választása esetén pedig kreatívkodunk is.

A víz drága kincs

Az élményóra keretében interaktív feladatokkal közelítjük meg a víz körforgását, a vízlábnyomot és a vizek védelmére hívjuk fel a figyelmet. Kiállításunk felfedezése során tanulunk a Dunáról, a folyókról a víz fontosságáról, majd a téma iránti további érzékenyítés történik a gyerekek saját életéhez kapcsolódó kérdésekkel. Izgalmas kísérleteket próbálunk ki, végül pedig az ismeretek összefoglalása és bővítése történik vizuális módon, rövid filmekkel és beszélgetéssel. 50 perces programunk a kiállítás megtekintése mellett ráhangoló beszélgetést és érzékenyítő videót foglal magába, míg 80 perces programunk az előzőek mellett 6-7 kísérlettel egészül ki.

Neked van még energiád?

Ebben a programban az energiafogyasztást járjuk körül részleteiben, az otthoni praktikáktól, kérdésektől egészen a világban előforduló, globális jelenségekig. Megdöbbentő adatokkal is találkozunk majd és a „LEG-ek” sem maradhatnak ki. A kiállításban a gyerekek kipróbálhatják mire elég az energiájuk, megismerik a hatékony energia használatot, játékok és kérdések segítségével tudatosabb energiafogyasztó lesz belőlük. 50 perces programunk a kiállítás megtekintése mellett ráhangoló beszélgetést és érzékenyítő videót foglal magába, míg 80 perces programunk az előzőek mellett interaktív játékkal egészül ki.

Modern mobilitás

A programban a közlekedés különböző formáira, azok előnyeire, hátrányaira, veszélyeire fókuszálunk a fenntarthatóság szemszögéből – a gyaloglástól kezdve a kerékpározáson, rollerezésen át a tömegközlekedésig és az autókig. Górcső alá vesszük az elektromos közlekedési eszközöket, játékos szituációkon, kisfilmeken keresztül a gyerekek tanulnak, megértenek és elkötelezetté válnak.

Botanikus KERTelj!

Kiállításunk megismerésének fókusza a vizek, erdők és barlangok világa lesz. Ezután kreatív foglalkozás keretében Kerti felfedező naplót készítünk, majd a Gerenday Kertben rövid sétát teszünk, mely során megismerkedünk a növényvilággal, megfigyeljük a nyárfa és a nyírfa különbségét, rácsodálkozunk a páfrányfenyőre és apró tudásmorzsákat és emlékeket gyűjtünk a naplónkba. A program csak 80perces időtartamban érhető el.

Az őskrokodil nyomában

Kiállításunk segítségével felfedezzük a gerecsei őskrokodilt, történetet kreálunk róla, sólisztbe formázzuk, megismerjük „ükükük…unokája” sztoriját, színezünk, beszélgetünk, régészkedünk és azt is megtanuljuk mi az a paleontológia. Kisfilmek segítségével az őscsontot megtaláló helyzetébe helyezkedünk, és bepillantást nyerünk a tudósok munkájába. A program csak 80perces időtartamban érhető el.

ÁRAK

Iskolai:

Óvodai:

IDŐPONTFOGLALÁS

Csoportok érkezése esetén Ökocentrumunk minden nap nyitva áll! Csoportos látogatás esetén előzetes bejelentkezés szükséges.