Csökkentsd a fogyasztásod!

Múlt héten elkezdtük részletezni az 5+1 alapelv (5+1 R) közül az elsőt, azaz a refuse-t, a visszautasítást. Az évi egy befőttes üvegnyi szemét receptjéről szóló, 5+1 részes cikksorozatunknak most a második alapanyagával folytatjuk a listát:

2. Reduce! (Csökkentsd a fogyasztásod!) 

Szorosan ehhez a témához tartozik két korábbi cikkünk, ami az impulzus vásárlások elkerüléséről és az élelmiszerpazarlás elkerüléséről szólt.

Ez a két cikk a megelőzésről szól, azáltal, hogy törekszünk a tudatos vásárlásra. Viszont mi a helyzet akkor, ha még csak most lépünk erre az útra? Mit tegyünk azokkal a dolgokkal, amiket felhalmoztunk otthon, de valójában sosem, vagy csak nagyon kevés alkalommal használtuk?

Találtunk-e már a ruhatárunkban olyan darabot, amit esetleg ajándékba kaptunk, de nem a mi stílusunk, viszont ettől még tökéletesen funkcionáló rahunemű? Hogyan szabaduljunk meg tőle úgy, hogy ne foglalja tovább feleslegesen a helyet azoktól a ruháktól, amiket valóban hordunk is, de azért mégse a kukában végezze? Rendezhetünk lakás- vagy garázsvásárt, odaadhatjuk családtagjainknak, vagy barátainknak, hátha nekik éppen kapóra jönnek. Vagy eladományozhatjuk adományboltoknak, segélyszervezeteknek, korházaknak, árvaházaknak, idősek otthonának vagy állatmenhelyeknek. Ezek természetesen nem csak a ruhákra vonatkoznak, hanem bármilyen tárgyra, amit nem használunk napi/heti/havi rendszerességgel és már az idejét sem tudjuk mikor nyúltunk hozzájuk utoljára. 

Ezek továbbadásával (nem kidobásával!) nem csak a lakásunk válik szellősebbé és élhetőbbé, mi is fellélegzünk egy kicsit. 🙂

Ezen a héten pénteken lesz a Black Friday, vagyis fekete péntek, ami szinte a fogyasztás ünnepé vált az utóbbi években. Mikor találkozunk majd az első kihagyhatatlannak tűnő akcióval, álljunk meg egy percre, vegyünk 3 mély levegőt és gondoljuk át, hogy valóban szükségem van-e arra nekem, vagy annak a személynek, akinek ajándékoznánk! Black friday helyett inkább tartsunk hetente (legalább) egy Buy nothing day-t, azaz ne vásárolj semmit napot!  

 

Hasonló cikkek

Visszavárunk!

A tél beköszöntével Ökocentrumunk is rövid időre – december 22. és január 12. – között bezárja kapuit. Január 13-tól visszavárunk Titeket.

Tovább olvasom »

Adventi Geri kereső program

Hétvégén ünnepi hangulatba borul az Ökocentrum és izgalmas programmal készülünk kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Tarts velünk december 9-én szombaton a Gerenday Kertben, ahol az elrejtőzött téli figurák már várnak Rád! A Keress meg…! játékunk után pedig együtt készítünk adventi díszeket.

Tovább olvasom »