Folytatjuk…

Előző cikkünkben felsoroltuk, hogy mi az az 5+1 alapelv, angol nyelvű elnevezés alapján 5+1 R, aminek segítségével, útmutatásával mi is elérhetjük azt – a ma még talán elérhetetlennek tűnő célt -, hogy egy év alatt ne termeljünk több szemetet, mint ami egy aprócska salsa szószos befőttes üvegben elfér. Most egy 5+1 részes sorozat első állomasaként bemutatjuk Nektek az első alapelvet, vagyis az első R-t.

1. Refuse! (Utasítsd vissza!)

 A legelső alapelvhez kell talán a legnagyobb akaraterő, önkontroll és tudatosság, ugyanis ez a visszautasítás minden olyan dologra vonatkozik, amit tulajdonképpen „ingyen”, vagy ajándékba kapunk. Például szórólapokat, termékmintákat, reklámajándékokat és szóróajándékokat. Ha kicsit jobban belegondolunk ezekre nincs és soha nem is volt szükségünk. Vagy esetleg rácsodálkoztunk, akár egyetlen egyszer is a postaládánkban talált szórólapra, úgy hogy az alábbi mondat hagyta el a szánkat? „Nahát, azta de szép szórólap, pont erre volt szükségem!”  Őszintén szólva, erre kevés esély van. Valójában minden egyes ilyen „ajándék” előbb-utóbb a kukában végzi. Amiért igazán nagy akaraterőre és önkontrollra van szükség, az talán az, hogy ezeknek a tárgyaknak valójában az ajándék jellege vesz le minket a lábunkról. A velünk született, nagyszüleinktől örökölt felfogás, hogy „majd jó lesz még ez valamire”. A közismert nevén csak repitoll néven elhíresült használati tárgyunk, amit szintén ajándékba kapunk. Ez már olyan gyakori, hogy sokan nem is vásárolnak golyóstollakat, mert úgyis kapunk valahol. A kéretlen reklámanyagok, szórólapok elkerülése érdekében pedig kiírhatjuk a postaládánkra, hogy nem kérünk belőlük.

Ha tehetjük, utasítsunk vissza minden egyszer használatos terméket, pl. műanyag tányérokat, poharakat. szívószálakat és használjunk inkább tartósabb, fenntarthatóbb, többször használatos alternatívákat. Ugyanez igaz az élelmiszerek csomagolására is. Amiből lehet, válasszunk csomagolásmentes alternatívákat. Műanyag zacskók helyett használjunk inkább mosható, sokszor használható zsákokat és hálókat. A legtöbb üzletben már lehet ilyeneket vásárolni, de ha érzünk magunkban egy kis kreativitást és motivációt, akkor egy régi függönyből mi is készíthetünk ilyet. Bevásárláskor a zöldségek és gyümölcsök jól elvannak a kosarunkban zacskó nélkül is, úgyis megmossuk őket fogyasztás előtt. A műanyag szatyor helyett válasszunk inkább vászonszatyrot, vagy kosarat. Itt sem érdemes átesni a ló túloldalára, mert azzal sem jutunk előrébb, ha minél több ilyen szatyrot halmozunk fel. Ha minél többen választunk csomagolásmentes termékeket, ezzel a forgalmazók, gyártók figyelmét is felhívjuk, hogy nagyobb a kereslet irántuk és így megindulhat az ilyen kínálat bővítése is. 

Fogyasztókként minden egyes vásárlásunk egy-egy szavazat, ahol a pénzükkel szavazunk. Szavazhatunk arra is, hogy tovább növeljük a Franciaországtól nagyobb méretű Csendes-óceáni szemétsziget nagyságát a műanyag flakonokkal, zacskókkal és szatyrokkal, amikből ez a sziget összesodródott a világ minden tájáról, vagy szavazhatunk a fentebb felsorolt fenntarthatóbb, zöldebb alternatívákra is. 

Ha már műanyag palack és szatyor, fedezd fel a Dunamente Ökocentrumban, hogy milyen elképesztően sok idő alatt is bomlanak le ezek!

This Post Has 2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Tapasztald meg a természetet egy új szemszögből!

Itt a tavasz, ugye tudjátok ez mit jelent? Nálunk már most indul a fesztiválszezon! Március 25-én szombaton újra megnyitja kapuit Ökocentrumunk. Vasárnap igazán különleges programmal készülünk, hiszen az Országos Erdőfürdő Fesztivál utolsó állomása Lábatlan, ahol a fő téma a természet

Tovább olvasom »

A hét főszereplője: az eurázsiai hód

Vízgazdálkodási szuperhős, ökoszisztéma-mérnök és a klímaváltozás elleni küzdelem résztvevője egy személyben. Következő cikkünk főszereplője nem egy sokdiplomás szakember, hanem az eurázsiai hód. Hogy jobban megismerkedhessünk vele, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, Krajcsovszky Bence segít nekünk. Először is mondj pár

Tovább olvasom »

Hasznosítsd újra!

Hogyan képes egy 4 tagú család (plusz egy kutya) 1 év alatt csupán annyi szemetet termelni, ami elfér egy kis salsa szószos üvegben? A zero waste életmód 5+1 alapelvét (5+1 R) követve. Ezek közül már bemutattunk Nektek hármat, most viszont

Tovább olvasom »