Legyél tudatos!

Múlt héten az impulzusvásárlás elkerülése volt a témánk, javasoltuk Nektek a bevásárlólista készítését és bővítését heti rendszerességgel. Lássuk milyen jól bevált megoldások vannak!

  1. Közösen!

A háztartás tagjai között megosztott Google Keep jegyzet, amit közösen vezet mindenki. Ez ráadásul zero waste, azaz hulladékmentes megoldás, mert nem kell hozzá se papír, se íróeszköz.

2. Hütőmágnes, mert biztos van otthon belőle! :)

Egy hűtőmágnes segítségével rögzíts ideiglenesen a hűtőre egy darab papírt. Ez lehet már nem használatos levél, számla, fénymásolópapír üres hátoldala, amire a hét folyamán felírhatod, ami még eszedbe jut.  

3. Tervezz előre!

Gondold végig, hogy mit szeretnél főzni a héten, állíts össze egy menüsort így könyebb lesz kiválogatni az alapanyagokat.

4. Kategorizálj!

Ha tudod írd meg kategóriánként a listát, így elkerülheted a fel-alá szaladgálást a boltban.

TUDTAD?!

 A tengerekbe kerülő műanyag zacskók, szatyrok és PET palackokból különböző környezeti hatások révén 5 mm-től kisebb darabra esnek szét amiket, a tengeri élőnyek nem tudnak megkülönböztetni a szerves tápláléktól. Szervezetük viszont nem tudja lebontani, ezért elraktározódik bennük. Elfogyasztásukkal a mi szervezetünkbe is bekerülnek ezek a mikroműanyagok és mi sem tudjuk lebontani, megemészteni. Miután felhalmozódott a testünkben, gyulladásokat okozhatnak és megbetegítenek minket. Kutatások szerint egy hét alatt egy egész bankkártyányi méretű műanyagot viszünk be a szervezetünkbe ilyen mikroműanyagokból. Tengeri halak fogyasztásának csökkentésével, kevesebb műszálas ruha viselésével és mosásával (a mosógép dobjában mosás közben súrlódik és szabad szemmel nem is látható mikroműanyag szálak szakadnak ki), palackozott vizek és üdítők helyett (kioldódik a flakonból) pohárból, vagy kulacsból csapvíz, házi limonádé fogyasztásával, tusfürdők helyett szappan (rengeteg kozmetkium is tartalmaz már mikroműanyagokat) használatával csökkenthető a mikroműanyagok bevitele a szervezetünkbe. 

Egy átlagos műanyag palack használati ideje fél óra a lebomlási ideje pedig akár 500 év is lehet. Ez a lebomlás sem ugyanolyan, mint a papíré, vászoné, vagy a komposztba kerülő szerves hulladékoké, amik gyakorlatilag eggyé válnak a földdel, hanem itt csak apróbb darabokra esik szét, a már fentebb említett mikroműanyagokra.

Ismerd meg a tudatosság területét legyen szó vásárlásról vagy energiafelhasználásról, interaktív Zöld Jövő kiállításunkon keresztül!

És hogy mi az az ökolábnyom? Azt megtudhatjátok jövő héten! 😉

This Post Has One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Szülinapi zsúr Gerecse Gerivel

Új élményprogramot kínálunk, születésnapi zsúr, környezetbarát köntösben. Lepd meg gyermekedet és barátait egy szülinapi bulival a Dunamente Ökocentrumban! 3 óra játék és kaland az Ökocentrumban szülinapra hangolva. Lesznek vicces feladatok, mókás rajzolások, óriás kirakó, kincskereső “túra”, torta, nasi, üccsi és

Tovább olvasom »

Táboroztunk!

Nagyszerű hetet tudhatunk magunk mögött a GreenTeam táborban. Volt vízi kísérlet, állati jó bemutató, vidám szülinap, evezés, magyar termékek, tűzoltóskodás és megannyi szabadban töltött idő. Köszönjük, hogy velünk voltatok! Várjuk szeretettel a jövő heti táborozóinkat! Köszönet a Bogáncs Kutya- és Kisállatotthonnak, a

Tovább olvasom »

Várunk hétvégén!

Csoport érkezés miatt, Ökocentrumunk a szombati nap folyamán zárva tart. Vasárnap és hétfőn is 10.00 – 16.00 óra között várunk Titeket sok szeretettel! Megértéseteket köszönjük! Dunamente Ökocentrum csapata

Tovább olvasom »