Legyél tudatos!

Múlt héten az impulzusvásárlás elkerülése volt a témánk, javasoltuk Nektek a bevásárlólista készítését és bővítését heti rendszerességgel. Lássuk milyen jól bevált megoldások vannak!

  1. Közösen!

A háztartás tagjai között megosztott Google Keep jegyzet, amit közösen vezet mindenki. Ez ráadásul zero waste, azaz hulladékmentes megoldás, mert nem kell hozzá se papír, se íróeszköz.

2. Hütőmágnes, mert biztos van otthon belőle! :)

Egy hűtőmágnes segítségével rögzíts ideiglenesen a hűtőre egy darab papírt. Ez lehet már nem használatos levél, számla, fénymásolópapír üres hátoldala, amire a hét folyamán felírhatod, ami még eszedbe jut.  

3. Tervezz előre!

Gondold végig, hogy mit szeretnél főzni a héten, állíts össze egy menüsort így könyebb lesz kiválogatni az alapanyagokat.

4. Kategorizálj!

Ha tudod írd meg kategóriánként a listát, így elkerülheted a fel-alá szaladgálást a boltban.

TUDTAD?!

 A tengerekbe kerülő műanyag zacskók, szatyrok és PET palackokból különböző környezeti hatások révén 5 mm-től kisebb darabra esnek szét amiket, a tengeri élőnyek nem tudnak megkülönböztetni a szerves tápláléktól. Szervezetük viszont nem tudja lebontani, ezért elraktározódik bennük. Elfogyasztásukkal a mi szervezetünkbe is bekerülnek ezek a mikroműanyagok és mi sem tudjuk lebontani, megemészteni. Miután felhalmozódott a testünkben, gyulladásokat okozhatnak és megbetegítenek minket. Kutatások szerint egy hét alatt egy egész bankkártyányi méretű műanyagot viszünk be a szervezetünkbe ilyen mikroműanyagokból. Tengeri halak fogyasztásának csökkentésével, kevesebb műszálas ruha viselésével és mosásával (a mosógép dobjában mosás közben súrlódik és szabad szemmel nem is látható mikroműanyag szálak szakadnak ki), palackozott vizek és üdítők helyett (kioldódik a flakonból) pohárból, vagy kulacsból csapvíz, házi limonádé fogyasztásával, tusfürdők helyett szappan (rengeteg kozmetkium is tartalmaz már mikroműanyagokat) használatával csökkenthető a mikroműanyagok bevitele a szervezetünkbe. 

Egy átlagos műanyag palack használati ideje fél óra a lebomlási ideje pedig akár 500 év is lehet. Ez a lebomlás sem ugyanolyan, mint a papíré, vászoné, vagy a komposztba kerülő szerves hulladékoké, amik gyakorlatilag eggyé válnak a földdel, hanem itt csak apróbb darabokra esik szét, a már fentebb említett mikroműanyagokra.

Ismerd meg a tudatosság területét legyen szó vásárlásról vagy energiafelhasználásról, interaktív Zöld Jövő kiállításunkon keresztül!

És hogy mi az az ökolábnyom? Azt megtudhatjátok jövő héten! 😉

This Post Has One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Hangolódjunk együtt!

Decemberben sem hagyunk program nélkül, közös kreatívkodásra invitálunk! Hangolódjunk együtt az ünnepekre és készítsünk együtt ajándékot magadnak vagy szerettednek, saját készítésű natúrkozmetikumot. Mutatjuk mivel várunk: karácsonyi otthoni spa élmény fürdőbomba készítése origami ajándékdoboz készítése 3IN1 natur spa testradír Az esemény

Tovább olvasom »

Csökkentsd a fogyasztásod!

Múlt héten elkezdtük részletezni az 5+1 alapelv (5+1 R) közül az elsőt, azaz a refuse-t, a visszautasítást. Az évi egy befőttes üvegnyi szemét receptjéről szóló, 5+1 részes cikksorozatunknak most a második alapanyagával folytatjuk a listát: 2. Reduce! (Csökkentsd a fogyasztásod!)  Szorosan ehhez a

Tovább olvasom »

Folytatjuk…

Előző cikkünkben felsoroltuk, hogy mi az az 5+1 alapelv, angol nyelvű elnevezés alapján 5+1 R, aminek segítségével, útmutatásával mi is elérhetjük azt – a ma még talán elérhetetlennek tűnő célt -, hogy egy év alatt ne termeljünk több szemetet, mint

Tovább olvasom »