Legyél tudatos!

Múlt héten az impulzusvásárlás elkerülése volt a témánk, javasoltuk Nektek a bevásárlólista készítését és bővítését heti rendszerességgel. Lássuk milyen jól bevált megoldások vannak!

  1. Közösen!

A háztartás tagjai között megosztott Google Keep jegyzet, amit közösen vezet mindenki. Ez ráadásul zero waste, azaz hulladékmentes megoldás, mert nem kell hozzá se papír, se íróeszköz.

2. Hütőmágnes, mert biztos van otthon belőle! :)

Egy hűtőmágnes segítségével rögzíts ideiglenesen a hűtőre egy darab papírt. Ez lehet már nem használatos levél, számla, fénymásolópapír üres hátoldala, amire a hét folyamán felírhatod, ami még eszedbe jut.  

3. Tervezz előre!

Gondold végig, hogy mit szeretnél főzni a héten, állíts össze egy menüsort így könyebb lesz kiválogatni az alapanyagokat.

4. Kategorizálj!

Ha tudod írd meg kategóriánként a listát, így elkerülheted a fel-alá szaladgálást a boltban.

TUDTAD?!

 A tengerekbe kerülő műanyag zacskók, szatyrok és PET palackokból különböző környezeti hatások révén 5 mm-től kisebb darabra esnek szét amiket, a tengeri élőnyek nem tudnak megkülönböztetni a szerves tápláléktól. Szervezetük viszont nem tudja lebontani, ezért elraktározódik bennük. Elfogyasztásukkal a mi szervezetünkbe is bekerülnek ezek a mikroműanyagok és mi sem tudjuk lebontani, megemészteni. Miután felhalmozódott a testünkben, gyulladásokat okozhatnak és megbetegítenek minket. Kutatások szerint egy hét alatt egy egész bankkártyányi méretű műanyagot viszünk be a szervezetünkbe ilyen mikroműanyagokból. Tengeri halak fogyasztásának csökkentésével, kevesebb műszálas ruha viselésével és mosásával (a mosógép dobjában mosás közben súrlódik és szabad szemmel nem is látható mikroműanyag szálak szakadnak ki), palackozott vizek és üdítők helyett (kioldódik a flakonból) pohárból, vagy kulacsból csapvíz, házi limonádé fogyasztásával, tusfürdők helyett szappan (rengeteg kozmetkium is tartalmaz már mikroműanyagokat) használatával csökkenthető a mikroműanyagok bevitele a szervezetünkbe. 

Egy átlagos műanyag palack használati ideje fél óra a lebomlási ideje pedig akár 500 év is lehet. Ez a lebomlás sem ugyanolyan, mint a papíré, vászoné, vagy a komposztba kerülő szerves hulladékoké, amik gyakorlatilag eggyé válnak a földdel, hanem itt csak apróbb darabokra esik szét, a már fentebb említett mikroműanyagokra.

Ismerd meg a tudatosság területét legyen szó vásárlásról vagy energiafelhasználásról, interaktív Zöld Jövő kiállításunkon keresztül!

És hogy mi az az ökolábnyom? Azt megtudhatjátok jövő héten! 😉

Hasonló cikkek

Visszavárunk!

A tél beköszöntével Ökocentrumunk is rövid időre – december 22. és január 12. – között bezárja kapuit. Január 13-tól visszavárunk Titeket.

Tovább olvasom »

Adventi Geri kereső program

Hétvégén ünnepi hangulatba borul az Ökocentrum és izgalmas programmal készülünk kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Tarts velünk december 9-én szombaton a Gerenday Kertben, ahol az elrejtőzött téli figurák már várnak Rád! A Keress meg…! játékunk után pedig együtt készítünk adventi díszeket.

Tovább olvasom »