Hogyan kerüld el az impulzusvásárlást?

Veled is biztosan előfordult már, hogy vásárlásból hazaérkezve, kipakolás közben eszméltél fel, hogy számtalan olyan dolgot megvettél amire valójában nincs is szükséged. Héten ezt a témát boncolgatjuk, mutatunk néhány praktikát! 🙂

  1. Gondold végig!

Ha valamire valóban szükségünk van és nem „az életünk múlik rajta” 2 hétre tegyük félre a fejünkben. Ha 2 hét múlva is szükségünk lesz rá, akkor vegyük meg. Feltéve, ha emlékszünk rá még egyáltalán…

2. Hetente vásároljunk!

Hét közben pedig folyamatosan írjunk egy bevásárlólistát, hogy mire van szükségünk és vásárláskor következetesen ragaszkodjunk, hozzá, hogy csak azt vegyük meg. Így elkerülhetjük a felhalmozást és a hűtőnk hátuljában megbúvó termékek kidobását, amiről megfeledkeztünk és vettünk helyette újat. 

3. Figyeljünk a csomagolásra!

Minél kevesebb csomaglóanyagot tartalmaz valami, annál kevesebb hulladékot termelünk. Ha már hulladékunk keletkezett, gyűjtsük szelektíven és komposztáljunk is! Egy átlagos háztartás 35-40 %-a szerves anyag, ami komposztálható.  Vigyünk magunkkal többször használatos táskákat, szatyrokat, textil zsákokat, amivel elkerülhetjük a műanyag zacskók használatát.

TUDTAD?!

A Black Friday elleni kezdeményezésként jött létre a Buy nothing day, azaz a ne vásároljunk semmit nap. Ezt ne csak a „Fekete péntek” napján tegyük, egy évben egyszer karácsony előtt, hanem hetente jelöljünk ki egy napot, amikor semmit sem vásárolunk. Minden egyes vásárlásunk egy-egy szavazat. Ha valamiért pénzt adunk ki, azzal fogyasztóként egy szavazatot is leadunk a gyártó vagy szolgáltató felé, hogy ezt a terméket, vagy szolgáltatást megéri továbbra is fenntartani. Például ha bojkottáljuk, vagy a minimálisra szorítjuk a pálmaolajat felhasználó termékeket és helyette olyat választunk, ami nem tartalmaz ilyet, máris tettünk egy aprócska lépést az őserdők védelme érdekében. A pálmaolaj ültetvényeket a legtöbb helyen esőerdők helyén hozzák létre. Bizonyos termékek csomagolásán fel is tüntetik egy logó segítségével, hogy pálmaolajmentes. Egy ilyen döntéssel közvetett módon a globális felmelegedés csökkentéséhez is hozzájárulunk. Az esőerdők rengeteg szén-dioxidot kivonnak és megkötnek a légkörből. Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! Szintén kevesebb a CO2 kibocsátás, ha helyi termékeket és/vagy helyi piacokon vásárolunk. Ha választhatunk a helyi, vagy a szabolcsi és a perui alma között válasszuk inkább a helyit/hazait, mert ezáltal a hazai gazdaságot is támogatjuk, kevesebb utat tesz meg és ezáltal frissebb is az alma. 

Ismerd meg a tudatosság területét legyen szó vásárlásról vagy energiafelhasználásról, interaktív Zöld Jövő kiállításunkon keresztül!

Jövő héten új témával készülünk, maradjatok velünk…

Hasonló cikkek

Visszavárunk!

A tél beköszöntével Ökocentrumunk is rövid időre – december 22. és január 12. – között bezárja kapuit. Január 13-tól visszavárunk Titeket.

Tovább olvasom »

Adventi Geri kereső program

Hétvégén ünnepi hangulatba borul az Ökocentrum és izgalmas programmal készülünk kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Tarts velünk december 9-én szombaton a Gerenday Kertben, ahol az elrejtőzött téli figurák már várnak Rád! A Keress meg…! játékunk után pedig együtt készítünk adventi díszeket.

Tovább olvasom »