Zöldebb jövő? Mutatjuk hogyan!

Múlt héten bemutattuk Nektek az ökolábnyomot, említettük, hogy mindenkinek eltérő méretű ökolábnyoma van és a fenntarthatóbb, zöldebb jövő érdekében az ideális ökolábnyom eléréséhez különböző praktikákat ismerhettek meg Ökocentrumunkban. Ezekből a praktikákból adunk most egy kis ízelítőt. 🙂

Ezen a héten a hulladék kérdését járjuk körbe.  Bea Johnson – aki egy francia-amerikai írónő és blogger – Zero waste otthon című könyvében érdekes és hasznos tanácsokat ad családja hulladékmentes életmódjának hétköznapjaiból. Hulladékmentes életmódjuk következetes szokásainak betartásával sikerült elérniük. Az 5 fős (4 ember + egy kutyus) családjuk kommunális hulladéka 1 év alatt csupán egy befőttes üveg méretűre zsugorodott.

Gondoljunk csak bele!

Egyetlen egy befőttes üvegnyi szemét 1 év alatt! Most egészen biztosan sokunk fejében megfordulhat a gondolat, hogy ez egyszerűen lehetetlen! Ha pedig mégis az, akkor tuti valami turpisság van a dologban. Egy felmérés alapján egy átlagos magyar ember évente 385 kilogramm szemetet termel. Ez több, mint 1 kiló szemét naponta! Mégis hogy lehetne a fejenkénti 1 kiló szemetünket évi 1 darab befőttes üvegre csökkenteni, ráadásul egy egész család számára? Itt még csak véletlenül se arra a nagy, 5 literes befőttes üvegre gondoljunk, amibe a nagyi szokta érlelni a kovászos uborkát nyáron, hanem csak egy akkorára, amiben például a salsa szószt lehet kapni.

A zero waste, vagyis hulladékmentes életmód 5+1 alapelvét követjük, sikerülhet! Ez, ami 5+1 R-ként is elhíresült az angol elnevezésük alapján a következő: 

  1. Refuse! (Utasítsd vissza!)
  2. Reduce! (Csökkentsd!)
  3. Reuse! (Használd újra!)
  4. Recycle! (Hasznosítsd újra!)
  5. Rot! (Komposztálj!)

+1. Repair! (Javítsd meg!)

egészen pontosan mit is utasíts vissza, mit csökkents, mit használj és mit hasznosíts újra, mit és mit ne komposztálj és mi az, amit javíts meg? Hát az hamarosan kiderül… 

Aki esetleg nem tudja kivárni, várjuk szeretettel a Dunamente Ökocentrumban, ahol választ kaphat ezekre a kérdésekre!

Hasonló cikkek

Visszavárunk!

A tél beköszöntével Ökocentrumunk is rövid időre – december 22. és január 12. – között bezárja kapuit. Január 13-tól visszavárunk Titeket.

Tovább olvasom »

Adventi Geri kereső program

Hétvégén ünnepi hangulatba borul az Ökocentrum és izgalmas programmal készülünk kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Tarts velünk december 9-én szombaton a Gerenday Kertben, ahol az elrejtőzött téli figurák már várnak Rád! A Keress meg…! játékunk után pedig együtt készítünk adventi díszeket.

Tovább olvasom »