Utazás a Jura időszakba Fitos Attilával!

1996 nyarán Fitos Attila egy különleges, világon is egyedülálló leletet fedezett fel a Gerecsében. 
Az előzetes vizsgálatok után, 2017-ben dolgozták fel a 180 millió éves hüllő maradványait részletesen és tudományosan. Ebben az ELTE kutatói mellett az brit Edinburgh-i egyetem és a német Martin Luther Egyetem munkatársai vettek részt. Március 12-én,  szombaton minderről élőben, közvetlenül a felfedezőtől hallhatunk különleges történeteket. Egy kis hangolódásként Attilával készült interjúnkat olvashatjátok.

 

Mesélj kérlek röviden, hogy kapcsolódsz Lábatlanhoz?

 

Esztergomban születtem és Nyergesújfalun nőttem fel, de édesapám anyai nagyszülei Lábatlanon, pontosabban Piszkén éltek. A jura tengeri krokodilnak viszont annál több kötődése van a városhoz, hiszen a lelőhely, a Nagy-Pisznice közigazgatásilag ide tartozik. Ezen kívül a fosszíliának nagyon sok köze van egy lábatlani úriemberhez, Sirányi Zoltánhoz is, aki annak idején felbecsülhetetlen értékű munkával járult hozzá a lelet feltárásához és preparálásához.

 

Tengeri krokodil a Gerecsében – hogyan lehetséges ez?

 

Tulajdonképpen részben erről fog szólni az előadás, de elöljáróban annyit azért elmondhatok, hogy hazánk középhegységeit járva rengeteg ősi tengeri élőlény nyomára bukkanhatunk. Na persze többnyire nem őskrokodil-nagyságrendű állatok maradványairól van szó, túlnyomóan inkább kisebb gerinctelen állatok, különféle puhatestűek mészvázai maradtak fenn a kőzetekben. A hegységeink fő tömbjét adó földtani képződmények mind-mind egykori tengerek, óceánok tengerfenekének üledékéből alakultak ki, akkor, amikor a szárazföldet a dinoszauruszok uralták. A Gerecse különösen gazdag a földtörténeti középidő kövületeiben.

ÉRDEKEL A PROGRAM

Mit üzennél a résztvevőknek/látogatóknak miért érdemes eljönni a programunkra?

 

Ha valakit érdekel, hogyan nézett ki Földünk és rajta az élővilág 180 millió évvel ezelőtt, kíváncsi arra, hogy mivel járult hozzá a tudományhoz a Pisznicén felfedezett krokodil lelet, vagy hogy az ősi élet milyen nyomaival találkozhatunk akár egy egyszerű családi kirándulás során, kukkantson be jövő szombaton az Ökocentrumba és tekintse meg az előadást.

 

Március 12-én, izgalmas, interaktív előadásban végig kísérhetjük Attilát a felfedezés útján, és megtudhatjuk mi történik egy ilyen világon egyedülálló lelet megtalálásakor?!

 

A programon való részvétel regisztrációhoz kötött: info@dmoc.hu

ÉRDEKEL A PROGRAM

A gerecsei őskrokodil maradványai a Magyar Természettudományi Múzeum őslénytárának gerincesgyűjteményében kerültek elhelyezésre.

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Hasznosítsd újra!

Hogyan képes egy 4 tagú család (plusz egy kutya) 1 év alatt csupán annyi szemetet termelni, ami elfér egy kis salsa szószos üvegben? A zero waste életmód 5+1 alapelvét (5+1 R) követve. Ezek közül már bemutattunk Nektek hármat, most viszont

Tovább olvasom »

Használd újra!

Folytatjuk a zero waste életmód alapelveinek 5+1R pontját, 5+1 részben bemutató sorozatunkat. Következzék hát a 3. R! 3. Reuse! (Használd újra!) Az első alapelv a refuse (utasítsd vissza!) és a második, a reduce (csökkentsd!) után a harmadik lépcsőfokra léptünk. Könnyen összetéveszthető az

Tovább olvasom »

Köszönjük a közös kalandokat!

Tripla debütálás Évindító GreenTeam táborunkban! Köszönjük a közös kalandokat! Az első debütálásunk maga a tábor, ugyanis ez volt az első téli táborunk. Az időjárás alapján tavaszi tábor is lehetett volna, de mi így is nagyon élveztük. Hóangyal és hóember nem

Tovább olvasom »