Utazás a Jura időszakba Fitos Attilával!

1996 nyarán Fitos Attila egy különleges, világon is egyedülálló leletet fedezett fel a Gerecsében. 
Az előzetes vizsgálatok után, 2017-ben dolgozták fel a 180 millió éves hüllő maradványait részletesen és tudományosan. Ebben az ELTE kutatói mellett az brit Edinburgh-i egyetem és a német Martin Luther Egyetem munkatársai vettek részt. Március 12-én,  szombaton minderről élőben, közvetlenül a felfedezőtől hallhatunk különleges történeteket. Egy kis hangolódásként Attilával készült interjúnkat olvashatjátok.

 

Mesélj kérlek röviden, hogy kapcsolódsz Lábatlanhoz?

 

Esztergomban születtem és Nyergesújfalun nőttem fel, de édesapám anyai nagyszülei Lábatlanon, pontosabban Piszkén éltek. A jura tengeri krokodilnak viszont annál több kötődése van a városhoz, hiszen a lelőhely, a Nagy-Pisznice közigazgatásilag ide tartozik. Ezen kívül a fosszíliának nagyon sok köze van egy lábatlani úriemberhez, Sirányi Zoltánhoz is, aki annak idején felbecsülhetetlen értékű munkával járult hozzá a lelet feltárásához és preparálásához.

 

Tengeri krokodil a Gerecsében – hogyan lehetséges ez?

 

Tulajdonképpen részben erről fog szólni az előadás, de elöljáróban annyit azért elmondhatok, hogy hazánk középhegységeit járva rengeteg ősi tengeri élőlény nyomára bukkanhatunk. Na persze többnyire nem őskrokodil-nagyságrendű állatok maradványairól van szó, túlnyomóan inkább kisebb gerinctelen állatok, különféle puhatestűek mészvázai maradtak fenn a kőzetekben. A hegységeink fő tömbjét adó földtani képződmények mind-mind egykori tengerek, óceánok tengerfenekének üledékéből alakultak ki, akkor, amikor a szárazföldet a dinoszauruszok uralták. A Gerecse különösen gazdag a földtörténeti középidő kövületeiben.

ÉRDEKEL A PROGRAM

Mit üzennél a résztvevőknek/látogatóknak miért érdemes eljönni a programunkra?

 

Ha valakit érdekel, hogyan nézett ki Földünk és rajta az élővilág 180 millió évvel ezelőtt, kíváncsi arra, hogy mivel járult hozzá a tudományhoz a Pisznicén felfedezett krokodil lelet, vagy hogy az ősi élet milyen nyomaival találkozhatunk akár egy egyszerű családi kirándulás során, kukkantson be jövő szombaton az Ökocentrumba és tekintse meg az előadást.

 

Március 12-én, izgalmas, interaktív előadásban végig kísérhetjük Attilát a felfedezés útján, és megtudhatjuk mi történik egy ilyen világon egyedülálló lelet megtalálásakor?!

 

A programon való részvétel regisztrációhoz kötött: info@dmoc.hu

ÉRDEKEL A PROGRAM

A gerecsei őskrokodil maradványai a Magyar Természettudományi Múzeum őslénytárának gerincesgyűjteményében kerültek elhelyezésre.

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Várunk hétvégén!

Csoport érkezés miatt, Ökocentrumunk a szombati nap folyamán zárva tart. Vasárnap és hétfőn is 10.00 – 16.00 óra között várunk Titeket sok szeretettel! Megértéseteket köszönjük! Dunamente Ökocentrum csapata

Tovább olvasom »

Tapasztald meg a természetet egy új szemszögből!

Itt a tavasz, ugye tudjátok ez mit jelent? Nálunk már most indul a fesztiválszezon! Március 25-én szombaton újra megnyitja kapuit Ökocentrumunk. Vasárnap igazán különleges programmal készülünk, hiszen az Országos Erdőfürdő Fesztivál utolsó állomása Lábatlan, ahol a fő téma a természet

Tovább olvasom »

A hét főszereplője: az eurázsiai hód

Vízgazdálkodási szuperhős, ökoszisztéma-mérnök és a klímaváltozás elleni küzdelem résztvevője egy személyben. Következő cikkünk főszereplője nem egy sokdiplomás szakember, hanem az eurázsiai hód. Hogy jobban megismerkedhessünk vele, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, Krajcsovszky Bence segít nekünk. Először is mondj pár

Tovább olvasom »