Föld napja – kapcsolj ki!

Április 22. a Föld napja, világszinten is jelentős megmozdulásokat generál. Ez a nap a Föld természeti környezetének megóvására hívja fel a figyelmet, de ez „csak” egy nap. Ugyanúgy, ahogy minden nap figyelünk másokra, és kifejezzük szeretetünket, ugyanilyen fontos felismernünk, hogy a jelenünk és az élhetőbb jövőnk megóvása érdekében folyamatosan tennünk kell! 

Zöld Jövő Kiállításunk meghatározó kérdése, „S, Te mit tehetsz?” most talán a legaktuálisabb. Figyelj csak… Kapcsolj ki! kampányunk a mai háztartásokban jelenlévő túlfogyasztásra hívja fel a figyelmet.Tudtad?! Létezik az úgynevezett stand by, avagy készenléti üzemmód, talán a legtöbben nem is tudják, hogy mennyi felesleges energiát használnak fel így folyamatosan. Sok elektromos készülék még kikapcsolt állapotban is áramot fogyaszt. Gondoljunk csak bele, mennyi elektronikai készüléket tartunk otthon, ott vannak a konyhai kisgépek, amiket nem használunk egyfolytában, de sok esetben bedugva hagyjuk a konnektorba. Egy másik egyszerű példa a telefonok, számítógépek tápegységei is. A kérdésre tehát a válasz, egy kisebb odafigyeléssel már nagyon sokat tudsz tenni! 

Segítünk, hogy ismerd fel a stand by üzemmódot: 

  • Figyelj oda az égő fényekre, a világító órákra, mivel ezek jelzik azt, hogy a készülék bekapcsolásra kész.
  • Ellenőrizd le a készülék hőjét. Ha azt tapasztalod, hogy a készüléked még a kikapcsolás után is sokáig meleg, akkor biztosan áramot fogyaszt.
  • Hallgasd meg a készüléket. Ha a készüléked a kikapcsolás után is zúg, csipog, hangot ad ki, akkor továbbra is áramot fogyaszt.

Kezdjük együtt ma, csatlakozz Te is és kapcsoljuk ki! Nézz körül otthon és kapcsolj ki, húzz ki minden olyan eszközt, amire épp nincs szükséged.

Hasonló cikkek

Visszavárunk!

A tél beköszöntével Ökocentrumunk is rövid időre – december 22. és január 12. – között bezárja kapuit. Január 13-tól visszavárunk Titeket.

Tovább olvasom »

Adventi Geri kereső program

Hétvégén ünnepi hangulatba borul az Ökocentrum és izgalmas programmal készülünk kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Tarts velünk december 9-én szombaton a Gerenday Kertben, ahol az elrejtőzött téli figurák már várnak Rád! A Keress meg…! játékunk után pedig együtt készítünk adventi díszeket.

Tovább olvasom »