Föld napja – kapcsolj ki!

Április 22. a Föld napja, világszinten is jelentős megmozdulásokat generál. Ez a nap a Föld természeti környezetének megóvására hívja fel a figyelmet, de ez „csak” egy nap. Ugyanúgy, ahogy minden nap figyelünk másokra, és kifejezzük szeretetünket, ugyanilyen fontos felismernünk, hogy a jelenünk és az élhetőbb jövőnk megóvása érdekében folyamatosan tennünk kell! 

Zöld Jövő Kiállításunk meghatározó kérdése, „S, Te mit tehetsz?” most talán a legaktuálisabb. Figyelj csak… Kapcsolj ki! kampányunk a mai háztartásokban jelenlévő túlfogyasztásra hívja fel a figyelmet.Tudtad?! Létezik az úgynevezett stand by, avagy készenléti üzemmód, talán a legtöbben nem is tudják, hogy mennyi felesleges energiát használnak fel így folyamatosan. Sok elektromos készülék még kikapcsolt állapotban is áramot fogyaszt. Gondoljunk csak bele, mennyi elektronikai készüléket tartunk otthon, ott vannak a konyhai kisgépek, amiket nem használunk egyfolytában, de sok esetben bedugva hagyjuk a konnektorba. Egy másik egyszerű példa a telefonok, számítógépek tápegységei is. A kérdésre tehát a válasz, egy kisebb odafigyeléssel már nagyon sokat tudsz tenni! 

Segítünk, hogy ismerd fel a stand by üzemmódot: 

  • Figyelj oda az égő fényekre, a világító órákra, mivel ezek jelzik azt, hogy a készülék bekapcsolásra kész.
  • Ellenőrizd le a készülék hőjét. Ha azt tapasztalod, hogy a készüléked még a kikapcsolás után is sokáig meleg, akkor biztosan áramot fogyaszt.
  • Hallgasd meg a készüléket. Ha a készüléked a kikapcsolás után is zúg, csipog, hangot ad ki, akkor továbbra is áramot fogyaszt.

Kezdjük együtt ma, csatlakozz Te is és kapcsoljuk ki! Nézz körül otthon és kapcsolj ki, húzz ki minden olyan eszközt, amire épp nincs szükséged.

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Potyó Imre – A természetfotózás kulisszatitkai

Potyó Imre környezetkutató, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, számos hazai és nemzetközi díjat nyert természetfotós. Magyarországon 2018-ban és 2020-ban is megkapta Az Év Természetfotósa címet, 2022-ben pedig A magyar természetfotó nagydíjasa lett. A világ legrangosabb pályázatán, a Wildlife Photographer

Tovább olvasom »

Nyárzáró piknik

Szeptemberben egy igazi nyárzáró piknikre invitálunk Titeket, őszi ízeket varázsolunk a kosárba.Vegyétek át kosaratok, amely a legfinomabb térségi ízekkel van feltöltve, és heveredjetek le az angolpark jellegű kertünkben egy kellemes piknikre. A piknik végén látogassátok meg Ökocentrumunkat, a Zöld Jövő Kiállítás

Tovább olvasom »

Iskolai csoportok, figyelem! 

Idén ősszel elindul Számotokra az elmúlt időszak legjobban várt új szolgáltatása, a Megyünk Hozzátok! programunk. Sokszor tettétek fel a kérdést, hogy mikor lesz lehetőség a saját iskolátokban, osztályotokban, csoportotokban találkozni velünk, és „hazai” környezetben átélni az Öko élményóra egyedi hangulatát. Örömmel

Tovább olvasom »