Föld napja – kapcsolj ki!

Április 22. a Föld napja, világszinten is jelentős megmozdulásokat generál. Ez a nap a Föld természeti környezetének megóvására hívja fel a figyelmet, de ez „csak” egy nap. Ugyanúgy, ahogy minden nap figyelünk másokra, és kifejezzük szeretetünket, ugyanilyen fontos felismernünk, hogy a jelenünk és az élhetőbb jövőnk megóvása érdekében folyamatosan tennünk kell! 

Zöld Jövő Kiállításunk meghatározó kérdése, „S, Te mit tehetsz?” most talán a legaktuálisabb. Figyelj csak… Kapcsolj ki! kampányunk a mai háztartásokban jelenlévő túlfogyasztásra hívja fel a figyelmet.Tudtad?! Létezik az úgynevezett stand by, avagy készenléti üzemmód, talán a legtöbben nem is tudják, hogy mennyi felesleges energiát használnak fel így folyamatosan. Sok elektromos készülék még kikapcsolt állapotban is áramot fogyaszt. Gondoljunk csak bele, mennyi elektronikai készüléket tartunk otthon, ott vannak a konyhai kisgépek, amiket nem használunk egyfolytában, de sok esetben bedugva hagyjuk a konnektorba. Egy másik egyszerű példa a telefonok, számítógépek tápegységei is. A kérdésre tehát a válasz, egy kisebb odafigyeléssel már nagyon sokat tudsz tenni! 

Segítünk, hogy ismerd fel a stand by üzemmódot: 

  • Figyelj oda az égő fényekre, a világító órákra, mivel ezek jelzik azt, hogy a készülék bekapcsolásra kész.
  • Ellenőrizd le a készülék hőjét. Ha azt tapasztalod, hogy a készüléked még a kikapcsolás után is sokáig meleg, akkor biztosan áramot fogyaszt.
  • Hallgasd meg a készüléket. Ha a készüléked a kikapcsolás után is zúg, csipog, hangot ad ki, akkor továbbra is áramot fogyaszt.

Kezdjük együtt ma, csatlakozz Te is és kapcsoljuk ki! Nézz körül otthon és kapcsolj ki, húzz ki minden olyan eszközt, amire épp nincs szükséged.

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Várunk hétvégén!

Csoport érkezés miatt, Ökocentrumunk a szombati nap folyamán zárva tart. Vasárnap és hétfőn is 10.00 – 16.00 óra között várunk Titeket sok szeretettel! Megértéseteket köszönjük! Dunamente Ökocentrum csapata

Tovább olvasom »

Tapasztald meg a természetet egy új szemszögből!

Itt a tavasz, ugye tudjátok ez mit jelent? Nálunk már most indul a fesztiválszezon! Március 25-én szombaton újra megnyitja kapuit Ökocentrumunk. Vasárnap igazán különleges programmal készülünk, hiszen az Országos Erdőfürdő Fesztivál utolsó állomása Lábatlan, ahol a fő téma a természet

Tovább olvasom »

A hét főszereplője: az eurázsiai hód

Vízgazdálkodási szuperhős, ökoszisztéma-mérnök és a klímaváltozás elleni küzdelem résztvevője egy személyben. Következő cikkünk főszereplője nem egy sokdiplomás szakember, hanem az eurázsiai hód. Hogy jobban megismerkedhessünk vele, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, Krajcsovszky Bence segít nekünk. Először is mondj pár

Tovább olvasom »