Zöldjüljünk! Öko percek sorozat 2. rész

Éled a természet! – Otthoni csíráztatás 

Most valóban a rovatunk címének megfelelő árnyalatokban fogunk tündökölni, ugyanis a havi témánk nem más, mint az otthoni csíráztatás!
„Az vagy, amit megeszel” szokták volt mondani, és ugyan tavasszal már viszonylag nagy a választék a friss, szezonális termékekből az őstermelőknél, de ha télen sem szeretnénk ezekről lemondani, akkor olvass tovább! 

Kezdő lépések, fontos, hogy: 

  • Kizárólag vegyszermentes, bio magokat csíráztassunk! 
  • Figyelj rá, hogy mindig a friss csírakezdeményeket fogyaszd. Ilyenkor nagy mennyiségben bővelkedik természetes enzimekben, fitovegyületekben, aminosavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjékben.
  • Csíráztatott formában nem okoznak puffadást. 

Csíráztatás 3 lépésben: 1. Egy 5-7 dl üvegbe, kanalazz 3-5 ek csíráztatni való magot és szórd bele. 2. Öntsd fel vízzel, és hagyd állni éjszakára. 3. Reggel fedd le a tetejét egy laza kötésű anyaggal, rögzítsd azt (pl. befőttes gumival), majd az anyagon keresztül öntsd/szűrd le róla a vizet. Majd naponta 2-szer önts rá friss vizet és rázogasd meg. Ez az öblítő folyamat, ezután öntsd le a vizet.
4-6 nap múlva fogyasztható is a csírád! Még utoljára mosd át őket, aztán mehet is a hűtőbe. Nagyon finom szendvics tetejére, salátába, turmixba, tálaláskor is használhatjuk.

Próbál ki Te is, csempéssz egy kis természetet az otthonodba, színt a lelkedbe és rengeteg vitamint a szervezetedbe! Így biztos lehetsz benne, hogy mi kerül a tányérodra!

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Várunk hétvégén!

Csoport érkezés miatt, Ökocentrumunk a szombati nap folyamán zárva tart. Vasárnap és hétfőn is 10.00 – 16.00 óra között várunk Titeket sok szeretettel! Megértéseteket köszönjük! Dunamente Ökocentrum csapata

Tovább olvasom »

Tapasztald meg a természetet egy új szemszögből!

Itt a tavasz, ugye tudjátok ez mit jelent? Nálunk már most indul a fesztiválszezon! Március 25-én szombaton újra megnyitja kapuit Ökocentrumunk. Vasárnap igazán különleges programmal készülünk, hiszen az Országos Erdőfürdő Fesztivál utolsó állomása Lábatlan, ahol a fő téma a természet

Tovább olvasom »

A hét főszereplője: az eurázsiai hód

Vízgazdálkodási szuperhős, ökoszisztéma-mérnök és a klímaváltozás elleni küzdelem résztvevője egy személyben. Következő cikkünk főszereplője nem egy sokdiplomás szakember, hanem az eurázsiai hód. Hogy jobban megismerkedhessünk vele, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, Krajcsovszky Bence segít nekünk. Először is mondj pár

Tovább olvasom »