Zöldjüljünk! Öko percek sorozat 2. rész

Éled a természet! – Otthoni csíráztatás 

Most valóban a rovatunk címének megfelelő árnyalatokban fogunk tündökölni, ugyanis a havi témánk nem más, mint az otthoni csíráztatás!
“Az vagy, amit megeszel” szokták volt mondani, és ugyan tavasszal már viszonylag nagy a választék a friss, szezonális termékekből az őstermelőknél, de ha télen sem szeretnénk ezekről lemondani, akkor olvass tovább! 

Kezdő lépések, fontos, hogy: 

  • Kizárólag vegyszermentes, bio magokat csíráztassunk! 
  • Figyelj rá, hogy mindig a friss csírakezdeményeket fogyaszd. Ilyenkor nagy mennyiségben bővelkedik természetes enzimekben, fitovegyületekben, aminosavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjékben.
  • Csíráztatott formában nem okoznak puffadást. 

Csíráztatás 3 lépésben: 1. Egy 5-7 dl üvegbe, kanalazz 3-5 ek csíráztatni való magot és szórd bele. 2. Öntsd fel vízzel, és hagyd állni éjszakára. 3. Reggel fedd le a tetejét egy laza kötésű anyaggal, rögzítsd azt (pl. befőttes gumival), majd az anyagon keresztül öntsd/szűrd le róla a vizet. Majd naponta 2-szer önts rá friss vizet és rázogasd meg. Ez az öblítő folyamat, ezután öntsd le a vizet.
4-6 nap múlva fogyasztható is a csírád! Még utoljára mosd át őket, aztán mehet is a hűtőbe. Nagyon finom szendvics tetejére, salátába, turmixba, tálaláskor is használhatjuk.

Próbál ki Te is, csempéssz egy kis természetet az otthonodba, színt a lelkedbe és rengeteg vitamint a szervezetedbe! Így biztos lehetsz benne, hogy mi kerül a tányérodra!

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Potyó Imre – A természetfotózás kulisszatitkai

Potyó Imre környezetkutató, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, számos hazai és nemzetközi díjat nyert természetfotós. Magyarországon 2018-ban és 2020-ban is megkapta Az Év Természetfotósa címet, 2022-ben pedig A magyar természetfotó nagydíjasa lett. A világ legrangosabb pályázatán, a Wildlife Photographer

Tovább olvasom »

Nyárzáró piknik

Szeptemberben egy igazi nyárzáró piknikre invitálunk Titeket, őszi ízeket varázsolunk a kosárba.Vegyétek át kosaratok, amely a legfinomabb térségi ízekkel van feltöltve, és heveredjetek le az angolpark jellegű kertünkben egy kellemes piknikre. A piknik végén látogassátok meg Ökocentrumunkat, a Zöld Jövő Kiállítás

Tovább olvasom »

Iskolai csoportok, figyelem! 

Idén ősszel elindul Számotokra az elmúlt időszak legjobban várt új szolgáltatása, a Megyünk Hozzátok! programunk. Sokszor tettétek fel a kérdést, hogy mikor lesz lehetőség a saját iskolátokban, osztályotokban, csoportotokban találkozni velünk, és „hazai” környezetben átélni az Öko élményóra egyedi hangulatát. Örömmel

Tovább olvasom »