Zöldjüljünk! Öko percek sorozat 2. rész

Éled a természet! – Otthoni csíráztatás 

Most valóban a rovatunk címének megfelelő árnyalatokban fogunk tündökölni, ugyanis a havi témánk nem más, mint az otthoni csíráztatás!
“Az vagy, amit megeszel” szokták volt mondani, és ugyan tavasszal már viszonylag nagy a választék a friss, szezonális termékekből az őstermelőknél, de ha télen sem szeretnénk ezekről lemondani, akkor olvass tovább! 

Kezdő lépések, fontos, hogy: 

  • Kizárólag vegyszermentes, bio magokat csíráztassunk! 
  • Figyelj rá, hogy mindig a friss csírakezdeményeket fogyaszd. Ilyenkor nagy mennyiségben bővelkedik természetes enzimekben, fitovegyületekben, aminosavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjékben.
  • Csíráztatott formában nem okoznak puffadást. 

Csíráztatás 3 lépésben: 1. Egy 5-7 dl üvegbe, kanalazz 3-5 ek csíráztatni való magot és szórd bele. 2. Öntsd fel vízzel, és hagyd állni éjszakára. 3. Reggel fedd le a tetejét egy laza kötésű anyaggal, rögzítsd azt (pl. befőttes gumival), majd az anyagon keresztül öntsd/szűrd le róla a vizet. Majd naponta 2-szer önts rá friss vizet és rázogasd meg. Ez az öblítő folyamat, ezután öntsd le a vizet.
4-6 nap múlva fogyasztható is a csírád! Még utoljára mosd át őket, aztán mehet is a hűtőbe. Nagyon finom szendvics tetejére, salátába, turmixba, tálaláskor is használhatjuk.

Próbál ki Te is, csempéssz egy kis természetet az otthonodba, színt a lelkedbe és rengeteg vitamint a szervezetedbe! Így biztos lehetsz benne, hogy mi kerül a tányérodra!

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Hasznosítsd újra!

Hogyan képes egy 4 tagú család (plusz egy kutya) 1 év alatt csupán annyi szemetet termelni, ami elfér egy kis salsa szószos üvegben? A zero waste életmód 5+1 alapelvét (5+1 R) követve. Ezek közül már bemutattunk Nektek hármat, most viszont

Tovább olvasom »

Használd újra!

Folytatjuk a zero waste életmód alapelveinek 5+1R pontját, 5+1 részben bemutató sorozatunkat. Következzék hát a 3. R! 3. Reuse! (Használd újra!) Az első alapelv a refuse (utasítsd vissza!) és a második, a reduce (csökkentsd!) után a harmadik lépcsőfokra léptünk. Könnyen összetéveszthető az

Tovább olvasom »

Köszönjük a közös kalandokat!

Tripla debütálás Évindító GreenTeam táborunkban! Köszönjük a közös kalandokat! Az első debütálásunk maga a tábor, ugyanis ez volt az első téli táborunk. Az időjárás alapján tavaszi tábor is lehetett volna, de mi így is nagyon élveztük. Hóangyal és hóember nem

Tovább olvasom »