Kibővült programajánlattal várja a Dunamente Ökocentrum az (újra)nyitást

Csakúgy, mint egy évvel ezelőtt, szinte az egész ország újra kényszerpihenőre van ítélve. Takácsné Dudás Dórával, a Dunamente Ökocentrum szakmai vezetőjével arról beszélgettünk, hogy a  2021. március 8-án életbe lépő járványügyi rendelkezések milyen hatással vannak a látogatóközpont életére.

Hogyan érintenek benneteket a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályozások?

A jelenlegi helyzet mindenkinek nagyon nehéz. Csakúgy, mint más hasonló látogatóközpont, múzeum vagy kiállítótér, mi sem tudunk vendégeket fogadni, zárva kell tartanunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a háttérben ne folytatódna a munka. Gőzerővel dolgozunk, fejlesztünk, hogy az – újra- nyitást követően teljeskörű, izgalmas és élményekben gazdag szolgáltatásokkal, programokkal tudjuk várni a hozzánk érkezőket.

Takácsné Dudás Dóra

Ha engedélyezett lesz a nyitás, milyen szolgáltatásokat kínáltok az idelátogatóknak?

Az Ökocentrum programkínálatában felfedezhetőek alapszolgáltatások, illetve kiegészítő szolgáltatások is. 

Alapszolgáltatásunk maga a kiállítás, amelyet önállóan is meg lehet tekinteni, de igény esetén szakvezetéssel is tudjuk kínálni. Emellett az egyik új – alap – szolgáltatásunk az Öko élményórák. Igyekeztünk minél színesebb kínálatot kidolgozni, így többek között evezős programra is lehet majd jelentkezni nálunk, Mini GUIDER néven gyermektúravezetői programon vehetnek részt a gyerkőcök, az éppen alakuló Dunamente Superior MTB Team-mel együttműködve pedig ügyességi kerékpáros program is szerepel a listán. A Gerenday Kert adottságait kihasználva, kültéri játékok, élményfoglalkozások is várják a látogatókat, de mindezek mellett garantált túra programjaink is elindulnak. 

Ha valaki csoporttal érkezne, milyen programokat tudtok nekik kínálni?

A csoportok számára egy elég komplex kínálatunk van, akár kihelyezett óráról, akár tematikus napról vagy osztálykirándulásról legyen szó. Az előbb említett Öko élményórák kifejezetten Nekik szólnak! Fókuszban egy adott témában, élmény környezetben, tematikus-interaktív foglalkozásokat kínálunk mind az óvodás csoportoknak, mind az iskolás osztályoknak. Nem véletlen az élményóra elnevezés, hiszen tényleg ez a cél. A színes, látványos, interaktív közeg adott a Látogatóközpont által, ehhez pedig kicsit megfűszerezve hozzáadódik a 4K csúcstechnológia a moziteremben, valamint az igazán izgalmas, játékos, kísérletekben gazdag csoportos foglalkozás. A Duna közelsége is megmozgatta a fantáziánkat, így a Lábatlani Sirályok Vízisport Egyesülettel közreműködve jön létre az evezős programunk, amely akár plusz szolgáltatásként is választható. Tapasztalt vízi túravezetőkkel túrakenun, vagy adott esetben sárkányhajóval fedezhetik fel a csoportok a szakasz legszebb részeit.

És természetesen ott van a Gerenday Kert, a csodás növényvilágával. Itt két programunk is megvalósul. 

Nem titok, ha elárulom, hogy a személyes kedvencem a Mini GUIDER – gyermektúravezetői program. Ez egy Magyarországon is egyedülálló kezdeményezés, ahol a gyermekek biztonságos, de mégis modern és valós környezetben sajátíthatják el a túrázás, túravezetés alapismereteit, megtanulhatnak a természettel együtt élni, óvni azt. A másik lehetőség, az ügyességi kerékpáros programunk. A kikövezett rendezvénytéren – ugyancsak biztonságos körülmények között – kipróbálható lesz minden olyan eszköz, amely egy akrobata kerékpáros palettájából sem hiányozhat. 

Mi a helyzet az egyéni látogatókkal, családokkal?

Az Ökocentrumba érkezve meg tudják tekinteni a kiállítást, itt is lehetőség van tárlatvezetést igényelni. A moziélmény sem maradhat el, az alapszolgáltatás részeként különböző témájú rövid filmek lesznek láthatóak mozitermükben. Ezen felül pedig a fent már említett szolgáltatások mind elérhetőek az egyénileg, vagy családdal érkező vendégek számára is. A honlapunkon, a dunamenteokocentrum.hu oldalán részletes információt találhatnak a szolgáltatásokkal kapcsolatban, de kollégáink is állnak rendelkezésre bármilyen kérdés esetén. 

Említetted a garantált programokat, mit lehet ezekről tudni?

Így van, ahogy említettem kétfajta garantált túraprogramunk is indul, melynek kiindulópontja a Dunamente Ökocentrum. Ezekre mind egyéni látogatókat, mind családokat szívesen várunk.

A garantált kerékpáros túra minden hónap 2. hétvégéjén indul, különböző útvonalakkal, nehézségi szintekkel, és egyéb kiegészítő programokkal. 

A garantált bakancsos túra minden hónap 3. hétvégéjén valósul meg, térségünk gyönyörű tájait fedezhetjük fel gyalogosan, tapasztalt vezetéssel. 

Mindkét túra esetében pontos túraleírást, illetve jelentkezési lehetőséget találhatnak weboldalunkon. 

Ha jól tudom nemsokára egy kerékpáros egyesület is indul Lábatlanon, melynek bázisa közvetlen az Ökocentrum mellett található. Mesélnél erről bővebben?

A Superior Team egy régóta működő, ismert és elismert kerékpáros egyesület. Ezen az egyesületen belül alakult meg – talán mondhatom – a térségben egyedülálló módon a Dunamente Superior MTB Team

A klubhelyiség valóban az Ökocentrum szomszédságában található, és a rendezvénytér (a Gerenday Kerten belül, az Ökocentrumból közvetlen elérhető) pedig alkalomadtán edzéshelyszínként is fog funkcionálni.

Az egyesületben a gyerekek biztonságos körülmények között sportolhatnak, elsajátíthatnak alaptechnikákat, trükköket tanulhatnak, hegyi- és terep kerékpározhatnak. Mi már kicsit bepillanthattunk az egyesület életébe, és bizton mondhatom, lesz itt minden, amin végig lehet gurulni, át lehet ugratni és egyéb akrobata mozdulatokat lehet végrehajtani. Nagyon izgalmas dolgokkal készülnek. 

A szabadidősport mellett azonban, a másik főprofil a versenysport. Így várnak minden olyan gyereket (is) akiben él a versenyszellem, és igazolt kerékpárversenyző szeretne lenni. 

Akit bővebben érdekel az egyesület, az alábbi Facebook oldalon találhatja meg őket: Dunamente Superior MTB Team.

Köszönjük a válaszokat, reméljük minél hamarabb kedvező bejelentést kapunk és (újra)nyithat a Dunamente Ökocentrum.

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Szülinapi zsúr Gerecse Gerivel

Új élményprogramot kínálunk, születésnapi zsúr, környezetbarát köntösben. Lepd meg gyermekedet és barátait egy szülinapi bulival a Dunamente Ökocentrumban! 3 óra játék és kaland az Ökocentrumban szülinapra hangolva. Lesznek vicces feladatok, mókás rajzolások, óriás kirakó, kincskereső “túra”, torta, nasi, üccsi és

Tovább olvasom »

Táboroztunk!

Nagyszerű hetet tudhatunk magunk mögött a GreenTeam táborban. Volt vízi kísérlet, állati jó bemutató, vidám szülinap, evezés, magyar termékek, tűzoltóskodás és megannyi szabadban töltött idő. Köszönjük, hogy velünk voltatok! Várjuk szeretettel a jövő heti táborozóinkat! Köszönet a Bogáncs Kutya- és Kisállatotthonnak, a

Tovább olvasom »

Várunk hétvégén!

Csoport érkezés miatt, Ökocentrumunk a szombati nap folyamán zárva tart. Vasárnap és hétfőn is 10.00 – 16.00 óra között várunk Titeket sok szeretettel! Megértéseteket köszönjük! Dunamente Ökocentrum csapata

Tovább olvasom »