Éled a természet! – Otthoni csíráztatás
Most valóban a rovatunk címének megfelelő árnyalatokban fogunk tündökölni, ugyanis a havi témánk nem más, mint az otthoni csíráztatás!
„Az vagy, amit megeszel” szokták volt mondani, és ugyan tavasszal már viszonylag nagy a választék a friss, szezonális termékekből az őstermelőknél, de ha télen sem szeretnénk ezekről lemondani, akkor olvass tovább!
Kezdő lépések, fontos, hogy:
- Kizárólag vegyszermentes, bio magokat csíráztassunk!
- Figyelj rá, hogy mindig a friss csírakezdeményeket fogyaszd. Ilyenkor nagy mennyiségben bővelkedik természetes enzimekben, fitovegyületekben, aminosavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjékben.
- Csíráztatott formában nem okoznak puffadást.
Csíráztatás 3 lépésben: 1. Egy 5-7 dl üvegbe, kanalazz 3-5 ek csíráztatni való magot és szórd bele. 2. Öntsd fel vízzel, és hagyd állni éjszakára. 3. Reggel fedd le a tetejét egy laza kötésű anyaggal, rögzítsd azt (pl. befőttes gumival), majd az anyagon keresztül öntsd/szűrd le róla a vizet. Majd naponta 2-szer önts rá friss vizet és rázogasd meg. Ez az öblítő folyamat, ezután öntsd le a vizet.
4-6 nap múlva fogyasztható is a csírád! Még utoljára mosd át őket, aztán mehet is a hűtőbe. Nagyon finom szendvics tetejére, salátába, turmixba, tálaláskor is használhatjuk.
Próbál ki Te is, csempéssz egy kis természetet az otthonodba, színt a lelkedbe és rengeteg vitamint a szervezetedbe! Így biztos lehetsz benne, hogy mi kerül a tányérodra!