Öko GUIDER

Fedezd fel a Park csodavilágát!

Az Öko GUIDER a Mini GUIDER és a Botanic GUIDER továbbfejlesztett változata, mely segíti a Gerenday Park még mélyebb megismerését, miközben egy rekreációs sétát kínál.
A park növényeinek, fáinak felfedezésén túl, a hangsúly az ökológiai hálózatokon, a park mint élőhely megfigyelésén alapul.
Különböző természet-kapcsolat gyakorlatokkal, megfigyelési szempontokkal segítünk az Öko GUIDER sétád során. Ezek célja, hogy segítsenek észrevenni érdekes természeti jelenségeket,  a részletekben rejlő apró csodákat.

Megismerkedhetsz invazív növényekkel, megfigyelhetsz kölcsönhatásokat, betekintést nyerhetsz a fák testbeszédjébe, átélheted, hogy minden mindennel összefügg és a természet hálójának, Te is része vagy.

„Az Ökológia az élőlények és a környezet összetett kapcsolatát vizsgálja. Nem a növény- és állatfajok egyes egyedeit kutatja, hanem azok meghatározott csoportjait, együtteseit, a közöttük fennálló kapcsolatrendszert. Élőlényközösségeket és a környezetükkel való kapcsolatukat, tér- időbeli eloszlásukat és ennek hátterében rejlő okokat (pl klímaváltozás, emberi hatások) vizsgálja.” 

Ez alkalommal a Gerenday Parkot más szemmel fogjuk megismerni. A faj fölötti kapcsolatokat, kölcsönhatásokat kutatjuk, így most nem az számít milyen fajú fát figyelsz meg, nem lesz szükség határozókönyvre, táblák olvasására.

Az adott fára, mint egy nagy városra/ életközösségre/ gondoskodó nagymamára tekintünk most: kérgének barázdái között apró rovarok bújnak meg, a reggeli harmatot felfogja az ide szőtt pókháló, odúiban denevérek pihennek, ágain éjszaka bagoly huhog, lombjában fészkelnek a  rigók, elkorhadt ágán lebontó gombák nőnek, virágja megannyi rovart csalogat, magját az énekesmadarak csipegetik, rovarok raktározzák télire. 
 
A séta során kapott szempontok és megfigyelések alapján egy új nézőpontot, “öko szemüveget” vihetsz magaddal, mely segít a mindennapok során meglátni az összefüggéseket, észrevenni a természet okozta apró örömöket, hálózatokban, közösségben gondolkodni, bármikor feltöltődni a természet segítségével.

Ár: 1.400 Ft / fő

IDŐPONTFOGLALÁS​

Csoportok érkezése esetén Ökocentrumunk minden nap nyitva áll! Csoportos látogatás esetén előzetes bejelentkezés szükséges.